петак, 14. октобар 2016.

Dalmacija u septembru - Cavtat u cajnotu


Jedna jevrejska izreka kaže:

„Dabogda imao pa nemao!“

Ja bih to preformulisao:

„Dabogda otišao na odmor, pa se vratio na posao!“. 

 
Od junske posete Dalmacije nije ostalo ni traga. Moralo se ažurirati, dopuniti. Ovaj put na redu je bila južna Dalmacija: Cavtat, Dubrovnik i ostrvo Mljet. Opet u cajnotu.

Znate, to je onaj švabski izraz za vremensku oskudicu, stisku. 



Jer kao što reče Jelena J. Dimitrijević (1862-1945) u svom poznatom putopisu „Sedam mora i tri okena“:

„Nema većeg uživanja nego po stranim gradovima tumarati sam-samcijat i zaustavljati, zagledati, razmišljati, posmatrati i doznati od nekog meštana što nikad ne bi doznao ni od jednog profesionalnog vođe, niti iz jedne putničke legije, pa čak ni bedekra koji sve zna“. 


Put smo otpočeli u Cavtatu, gradu predivnih palata, letnjikovaca i hotela, prijatne klime, bujne vegetacije, lepih plaža i mnogobrojnih skrivnih uvala. Cavtat se smestio na poluostrvu Rat koji sa poluostrvom Sustjepan zatvara dobro zaštićenu i pristupačnu uvalu. 



Na mestu današnjeg Cavtata nalazila se grčka kolonija Epidurum, da bi je Rimljani prekrstili u Epidaurus. Ovaj grad je jedino i najveće urbano naselje u Konavlima koja je građeno planski.

Treba posetiti mauzolej porodice Račić (Meštrovićevo delo, pronaći ćete ga na groblju Sv. Roka), broje stare palate i rezidencije pomoraca, rimske ostatke pozorišta, gradske zidine, knežev dvor (renesansna palata iz XVI veka, koja je nekada bila sedište dubrovačkog kneza, da bi danas postala galerija, koja čuva veliki broj umetničkih dela).


Obilazimo franjevački manastir Gospe od snega osnovan 1484 i građen do XVI veka. Renoviran je u XVIII i XX veku. U crkvi se čuva pra vrednih dela: oltarna slika Božidara Vlatkovica s kraja XV veka, poliptih Vicka Lovrina is 1510. godine, kao i luneta Gospe od Cavtata, delo Vlaha Bukovca iz 1909.godine. 

A onda smo se smestli u konobu „Kolona“ (koju hvali i "Lonly planet") i gastronomsi pir je započeo...

 

Нема коментара:

Постави коментар