уторак, 12. децембар 2017.

Alžirska hronika" Srboljuba Manojlovića u SKC-u


Društvo prijatelja Alžira i Studentski kulturni centar, organizuju u sredu, 13. decembra 2017. godine, u 12 časova, promociju knjige „Alžirska hronika“ novinara Srboljuba Manojlovića, dugogodišnjeg dopisnika novinske agencije Tanjug iz Alžira.

Na promociji će, u ime izdavača, govoriti Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, Miloje Popović, novinar i publicista, Borislav Korkodelović, dugogodišnji novinar i urednik u novinskoj agenciji TANJUG, kao i autor knjige. Promociji će prisustvovati i Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira u Srbiji.



„Alžirska hronika“ je zbirka odabranih dopisničkih tekstova, zapisa i putopisa dugogodišnjeg novinara Tanjuga, Srboljuba Manojlovića, koji je, tokom osam godina, izveštavao jugoslovensku javnost o mnogobrojnim političkim, društveno-političkim, kultunim i drugim događajima. Izvestan broj tekstova prvi put se objavljuje u ovoj knjizi.
Ovo vredno novinarsko svedočanstvo govori i o velikim izazovima kroz koje je prošlo alžirsko društvo, od velikih nestabilnosti, preko razbuktavanja islamskog fundamentalizma i građanskog rata, pa do perioda stabilizacije. Takođe, ova knjiga je i svedočanstvo koliko su alžirski političari teško preživljavali raspad Jugoslavije i građanski rat, koji se rasplamsao na našim prostorima, kao i želju alžirskog političara i prvog alžirskog predsednika Ahmeda Ben Bele da učestvuje kao posrednik u pomirenju jugoslovenskih republika.



Recenzent Danilo Milić smatra da će ova knjiga biti zanimljiva svim slojevima čitalaca, ali i posebno korisna za obrazovanje naših mladih kadrova na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova.

Srboljub Manojlović, novinar i publicista, radio je u listovima „Mladost“ i „Politika ekspres“ i u novinskoj agenciji "Tanjug". Za novinarski rad dobio je nagradu Novinske kuće „Politika“ 1976. i nagradu „Svetozar Marković“ 1979. godine. Objavio je i nekoliko feljtona i više priloga u časopisima i zbornicima.





Нема коментара:

Постави коментар