понедељак, 24. јул 2017.

Spa dan u banji Mako



Banja Hagymatikum smestila se u simpatičnoj varošici Mako, na obali reke Mureš, na samo tridesetak kilometra od Segedina u pravcu Rumunije (Temišvara). Broji oko 5.500 hiljada duša i u sastavu je pokrajne Čongrad. 



Epitet banja nad banjama u Mađarskoj dobila je na osnovu jedinstvenog objekta izuzetne ambijentalne vrednosti otvorenog u januaru 2012. godine u samom centru mesta. Začetak današnje banje bila je fontana koja je izgrađena 1956. godine i imala vodu čija je temperatura iznosila 91 stepen Celzijusa. Prema izveštaju mađarskog Nacionalnom Institutu za javno zdravlje, voda u banji je alkalna, gazirana, i sadrži puno organskih substanci, soli i fluora. Zdanje banje je poslednji projekat arhitekte Imrea Makoveca, čiji je ekostil (organska arhitektura) projektovanja bio veoma jedinstven.

 

Hađmatikum centar ima ukupno 17 bazena (većina s termalnom vodom) na otvorenom i zatvorenom delu, većih vodenih površina sa bogatim hidromasažnim sadržajem. Saunskli deo je jedan od najboljih u okolini i čine je finska sauna, infrared sauna, bio sauna, parno kupatilo, aroma sauna, hromo sauna, hidromasaže, kneipp, tropske kiše (tuševi), tepidarijum. 

 

Mako sauna- od laminatnih ploča kedrovine i vitražem s dekorativnim elementima crnog lika, simbola varoši. Temperatura 90-95 C, vlažnost 5-10 %.


Aromatična sauna- paru reguliše peć za biosaunse a utomatskim punjenjem vode. Mirisi eterničnih ulja. Temperatura 60- 65 C, vlažnost 20-40 %.

Herbalna sauna - s lekovitim biljem- lamperija od finske borovine i s dva zelena svetlosna prozora.Temperatura 55-60 C vlažnost 25-35 %.


Svetlosna sauna je obložena je kanadskom "Hemlok" lamperijom -leži se na drvenim anatomskim ležaljkama. terapija svetlošću koja menja boje, a utiče na naše raspoloženju. Temperatura 75-80 C, vlažnost 10-20 %

Infrakabina-ovde je najvažnije dejstvo infracrvenih zraka, temperatura 40-60 C, vlažnost 5-10 %

Intimna-sauma obložena kedrovinom s crvenim zvezdanim nebo,. samo za zaljubljene. Temperatura ..



U banji se mogu koristiti i usluge masera (vulkan, razna aromatična ulja, čokolada. kafa, vino), manikira, pedikira, frizera, a postoji i igraonica za decu. Ekspres restoran nudi prebogati izbor hrane uključiv i ribu, supe, raznorazne salate, do kolača, sladoleda i alkoholnih i bezalkoholnih pića, kafa i čajeva. Osim restorana tu je bar za kuliranje koji nudi ukusne voćne koktele, sendviče i poslastice.

Znam da ilovača leči sve, ali sam ja više za vino. Ono leči i napaćene duše.

Ovo će naročito obradovati vinofile, mada će neki nepoverljivo odmahivati glavom. KAKVIM SE TO VINOM MOŽE NAPUNITI KADA ZA 3500 FT. Koprcanjem u kadi, uzbudio sam vino i osetio dobro poznate mirise i arome. Naravno, da nisam došao u iskušenje i da ga degustiram .


U gradu se nalazi i Muzej Jožefa Atile u kojem se čuva i orginalni T-model automobila Ford, koji je Jožef Galamb, rođen u Makou dizajnirao. Ovde ćete pronaći Ford T Turing iz 1919. godine i jedan Fordson traktor. Na obalama reke maroš nalazi se avanturistički park s terenima s konopcima, pristaništem za čamce, žičanom železnicom na visino od deset metara od tla. U blizini je i vinogorje Čongrad (Csongradi borvidek).

Da se nalazite u mestu koje je prestonica luka, znaćete i po tome što se skoro ispred svake kuće prodaju džakčići sa glavicama luka, a i sama zgrada banje ima oblik glavice luka. Čak su i reljefi na fasadama ukrašeni ovom biljkom. Gradić Mako poznat je i kao rodno mesto Jozefa Pulicera, čija se nagrada dodeljuje novinarima, fotografima i ponekom valjanom knjževniku. Za čim vaš izveštač ne žudi ali i ne odbija kategorično. 



Na gradskom trgu nalazi se spomenik herojima Makoa koji su poginuli u Prvom Svetskom ratu. Spomenik, koji predstavlja hrabrog vojnika koji pomaže ranjenom saborcu, rad je skulptora Janoša Pastora.


Нема коментара:

Постави коментар